niedziela, 27 listopada 2022

Czekoladowe z adwokatem

 Pyszne ciacho czekoladowe z lekką nutą alkoholową. 




Składniki blaszka 23/33:

ciasto czekoladowe:

jajka 6 szt,

cukier 1 szklanka,

olej 3/4  szklanki,

kakao 3-4 łyżki,

ciepła woda 8 łyżek,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

cukier waniliowy 16 g,

mąka pszenna 1,5 szklanki,

krem adwokatowy:

żółtka 4 szt,

cukier 3/4 szklanki,

budyń waniliowy 60 g,

mleko 3 szklanki,

mąka pszenna 1,5 łyżki,

mąka ziemniaczana 1,5 łyżki,

masło 2 kostki,

adwokat 0,5 szklanki,

Dodatkowo :

herbatniki 24 szt,

czekolada mleczna 150 g,

mleko 5 łyżek,

wiórki kokosowe do posypania,

Do nasączenia:

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,

woda 0,5 szklanki,

cukier 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodać po jednym żółtku. Dodać olej i zmiksować, następnie dodać wodę oraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, podzielić na 3 części i każdą z nich upiec oddzielnie. Piec w 170-180 st. C przez  25 min do suchego patyczka. 

Krem: Do wąskiego i wysokiego naczynia dać żółtka, cukier, budyń, obie mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Zmiksować blenderem, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczoną mieszankę z budyniem i energicznie mieszać aż budyń zgęstnieje i się zagotuje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu i odstawić do ostygnięcia. 

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wlewać powoli adwokat i zmiksować do połączenia. 

Blaty czekoladowe nasączyć delikatnie kawą, smarować kremem, na wierzch ułożyć herbatniki.

Czekoladę zalać mlekiem, postawić na małą moc palnika i mieszać do rozpuszczenia. Gotową polewę wylać na herbatniki i rozsmarować. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. 

Przepis znaleziony na instagramie u użytkownika: ciasta tj 

2 komentarze: