sobota, 2 kwietnia 2022

Sernik kwitnący tulipan

 Kochani to ciacho to rewelacja! Kolorowe z pysznym gotowanym serem i pianką truskawkową. Na stole prezentuje się wybornie :) 


Składniki blaszka 23/33:

Ciasto:

margaryna do pieczenia lub masło 250 g,

cukier puder 1,5 szklanki,

mąka pszenna 2 szklanki,

olej 6 łyżek,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

duże jajka 6 szt,

mleko 1/3 szklanki,

sól szczypta do białek,

kakao 2 łyżki,

suchy mak 2 łyżki,

wiórki kokosowe 2 łyżki,

kisiel czerwony 1 paczka 40 g,

różowy barwnik kilka kropel (opcjonalnie)

masa serowa:

twaróg  2-krotnie mielony 600 g,

jajka 4 szt,

budyń waniliowy 1 paczka 40 g,

cukier waniliowy 16 g,

cukier 1 szklanka,

masło lub margaryna 150 g,

zimna woda 1/4 szklanki,

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,

Śmietankowa pianka:

śmietanka 36% 500 ml, 

galaretka truskawkowa 2 szt, 

woda gorąca 1 szklanka, 

cukier puder 3 łyżki, 

nasączenie:

woda 3/4 szklanki,

sok z cytryny do smaku,

cukier waniliowy 1,5 łyżeczki,

dodatkowo:

kolorowa posypka,


Sposób przygotowania:

Ciasto: Margarynę lub masło roztopić i ostudzić. Następnie dodać cukier i miksować 2-3 min. dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mleko oraz olej i miksować na średnich obrotach. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do 1/4 części ciasta dodać kakao, do następnej 1/4 części ciasta dodać wiórki kokosowe, do następnej kisiel oraz różowy barwnik ( barwnik można pominąć) i do ostatniej części ciasta dodać suchy mak. Każdą z części ciasta wymieszać do połączenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać ciasto na blaszkę, kolorami na przemian, tak aby na siebie nie nachodziły. Na koniec wierzch wyrównać zwilżoną łyżką. Piec w 170 st. C przez 30-35 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić na dwa blaty. Dolną część ciasta włożyć do rantu lub wysokiej blaszki i nasączyć połową ponczu. 

Masa serowa:

Do garnka z grubym dnem włożyć zmielony ser, jajka, masło, cukier zwykły oraz waniliowy i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. W zimnej wodzie rozpuścić proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną, wlać do gorącej masy serowej i cały czas energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masę serową gotować 5 min, następnie odstawić do zgęstnienia. Gdy masa serowa zgęstnieje to wylać na ciasto i przykryć drugim bletem ciasta, który również należy nasączyć. 

Śmietankowa pianka :

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. 

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać całkowicie ostygniętą galaretkę i zmiksować do połączenia. Piankę wylać na wierzch ciasta i schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. Wierzch ciasta udekorować według uznania. U mnie kolorowa posypka. 

Ciasto znalezione na stronie:

https://smaker.pl

z małymi zmianami. 


2 komentarze: