Składniki(blaszka 23/33):
biszkopt (składniki na 1 blat):
jajka 4 szt,
cukier 150 g,
mąka pszenna 100 g,
mąka ziemniaczana 40 g,
krem twarożkowy z brzoskwiniami:
ser twarogowy 600 g,
śmietanka 36 % 500 ml,
cukier puder 150 g,
brzoskwinie w syropie 1 duża puszka,
cukier waniliowy 16 g,
krem śmietankowy:
śmietanka 36 % 1 litr,
mascarpone 250 g,
cukier puder 8 łyżek,
do nasączenia:
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny,
syrop z brzoskwiń,
Sposób przygotowania:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuszczamy z 30 cm na podłogę i odstawiamy do ostygnięcia. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt.
Ser twarogowy dwukrotnie mielimy, a następnie miksujemy go z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy ją do twarogu. Delikatnie mieszamy do połączenia. Jeśli krem Waszym zdaniem jest za mało słodki to należy go dosłodzić. Krem dzielimy na dwie części, jedna z nich trochę większa. Do większej części kremu dodajemy pokrojone brzoskwinie.
Sok z cytryny przelewamy do szklanki i dopełniamy ją do pełna syropem z brzoskwiń.
Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu. Biszkopt smarujemy kremem twarogowym z brzoskwiniami. Na torcie układamy kolejny blat biszkoptowy, który nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch oraz boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Tort schładzamy kilka godzin w lodówce.
Śmietankę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy na sztywny krem. Gotowym kremem smarujemy cały tort (wierzch oraz boki). Z pozostałego kremu za pomocą szprycy robimy dowolną dekorację.
Przepis znaleziony tutaj : www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz