czwartek, 23 kwietnia 2020

Syrop z młodych pędów sosny

Najlepszy syrop na kaszel jaki znam. Zawsze go stosuje i nigdy mnie nie zawiódł. Działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie. Syrop smakuje podobnie do miodu, więc moja pociecha chętnie go wypija.
Młode pędy sosny należy zbierać na przełomie kwietnia, maja, gdy mają one do 10-12 cm. długości. 
Polecam z całego serca.




Składniki:
młode pędy sosny 1 kg,
cukier 800 g,

Sposób przygotowania:
Pędy sosny układamy warstwami w słoju, przesypując każdą z nich cukrem i ugniatając pięścią. Słój przykrywamy gazą i obwiązujemy gumką. Słój ustawiamy na parapecie do słoneczka i co kilka dni możemy go przemieszać. Gdy cukier się rozpuści to słój przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu aż pędy puszczą sok. Gdy syrop będzie gotowy, nie dłużej niż 4 tygodnie, to przecedzamy go przez gazę do wyparzonych słoiczków, odciskając pędy z syropu. Słoiczki zakręcamy i przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. 
Przepis znaleziony na stronie: https://sprawdzonakuchnia.pl

4 komentarze: