Zapraszam kochani na kolejną odsłonę sernika! Tym razem w zupełnie innej wersji. Orzechowy biszkopt, jabłka z galaretką, gruba warstwa sera,znowu jabłka, a na wierzchu ciasteczka i polewa czekoladowa. Wesołych Świąt!
Składniki blaszka 23/33:
biszkopt:
mąka pszenna 5 łyżek,
jajka 5 szt,
cukier 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
orzechy włoskie 200 g,
warstwa jabłkowa:
jabłka starte 2 słoiki (każdy po 0,90 litra)
galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt,
masa serowa:
ser 1 kg,
budyń waniliowy 60 g,
cukier puder 2 szklanki,
masło 100 g,
jajka 6 szt,
olejek pomarańczowy 1 łyżeczka,
dodatkowo:
herbatniki 20 szt,
czekolada mleczna 150 g,
mleko 4-5 łyżek,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy. Biszkopt pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia.
Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy ser, budynie oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 40 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.
1 słoik jabłek podgrzewamy w rondelku, aby były gorące, ściągamy z palnika, dodajemy jedną galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.(Moje jabłka ze słoika były już trochę podduszone, jeśli Wasze są surowe, to należy je trochę poddusić.) Gdy jabłka ostygną i lekko zgęstnieją to wykładamy je na orzechowego biszkopta. Na rozsmarowane jabłka kładziemy upieczony sernik. Z pozostałymi jabłkami powtarzamy tą samą czynność i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Następnie układamy na cieście herbatniki.
Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Polewę należy cały czas mieszać. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 12 h.
Witam.Ile jajek do masy serowej?
OdpowiedzUsuńWitam 6 jajek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubie takie ciasta. Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńRobił ktoś już to ciasto? Pytam bo ciekaw jestem ile czasu mniej więcej zajmuje.
OdpowiedzUsuńWitam :) sernik na pewno przepyszny :) użyła Pani sernik z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak ja użyłam sera z wiaderka. Pozdrawiam
Usuń