Zapraszam na ciasto z dużą ilością orzechów z jabłkami i rodzynkami. Przeważnie do tego ciasta dodaje się cynamon, ale u mnie jest nieco inne wydanie z aromatem pomarańczy. Ciacho jest proste i szybkie do zrobienia 😉
Składniki (blaszka: 23/33 cm):
mąka pszenna 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
soda 1 łyżeczka,
cukier 1 szklanka,
jajka 7 szt,
olej 1 szklanka,
orzechy włoskie grubo posiekane 1,5 szklanki,
rodzynki 0,5 szklanki,
jabłka 4 szt,
skórka otarta z połowy pomarańczy,
polewa:
czekolada mleczna 90 g,
mleko 1 łyżka,
dodatkowo:
orzechy włoskie do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej i miksujemy do połączenia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną z sodą i proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do masy jajecznej dodajemy orzechy, rodzynki, jabłka, skórkę z pomarańczy i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Piekarnik nagrzewamy. Ciasto pieczemy 40 min. w 170-180 st.C. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i podgrzewamy na małej mocy palnika. Cały czas mieszamy do rozpuszczenia. Gotową polewą polewamy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz