środa, 2 stycznia 2019

Wafel z mlekiem w proszku i bakaliami

Bardzo szybki do zrobienia, a poza tym megga pyszny. Masa zrobiona jest z mleka w proszku i bakalii.




Składniki:
margaryna 250 g,
mleko 0,5 szklanki,
mleko w proszku 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
rodzynki 0,5 szklanki,
herbatniki 300 g,
orzechy włoskie 1 szklanka,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
kakao 2 łyżki,
wafel 2 płaty,

Sposób przygotowania:
Margarynę, cukier, mleko oraz cukier waniliowy przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy z palnika i gdy trochę ostygnie to dodajemy kakao, mleko w proszku i mieszamy do połączenia (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki, drobno pokrojone orzechy oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę nakładamy na pierwszą taflę wafla i przykrywamy drugim. Na wierzch kładziemy ciężką deskę albo książkę, aby wafel nam się ładnie skleił. Smacznego 😊


3 komentarze:

  1. Znam ten przepis jako bardziej ekonomiczny: zamiast herbatników kruszy się do środka pozostałe płaty wafla.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie z tego przepisu wafle od lat i takjak w kometaru zpokruszonch wafli'.Polecam.niebo w gebie

    OdpowiedzUsuń