piątek, 26 października 2018

Ciasto Cappuccino z orzechami

Lubicie Cappuccino? Jeśli tak to na pewno to ciasto wpasuje się w Wasze gusta. Biszkopt, krem oraz pyszna wkładka orzechowa. Proste ciasto, które świetnie się komponuje z filiżanką lub kubkiem...jak kto woli pysznej kawy lub herbaty. Zapraszam na mój przepis 😊




Składniki:
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
sól szczypta,

ciasto orzechowe:
białka 5 szt,
orzechy włoskie zmielone lub bardzo drobno pokrojone 250 g,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 1 łyżka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,

masa:
mleko 700 ml,
budyń waniliowy 1 szt,
mąka pszenna 1 łyżka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
cukier 0,5 szklanki,
masło 200 g,
cappuccino 6 łyżeczek,

dodatkowo:
cappuccino 8 łyżeczek,
czekolada mleczna 40 g,

Sposób przygotowania:
Składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. W osobnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyciągamy z blaszki i przekrawamy na pół. 
Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Orzechy łączymy z mąkami, mieszamy i dodajemy do piany. Mieszamy do połączenia. Pianę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30-40 min. aż piana będzie rumiana i wypieczona. 
Część mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę. Pozostałe mleko stawiamy na palnik i dodajemy cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć powoli wlewamy rozpuszczony proszek i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki i zagotowujemy. Budyń przykrywamy folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Cappuccino zalewamy 1/4 szklanki wody i również odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec powoli wlewamy cappuccino i miksujemy do połączenia.  Kilka łyżek masy odstawiamy do posmarowania wierzchu ciasta.
Pozostałe Cappuccino zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Pierwszą część biszkopta nasączamy połową kawy. Nakładamy połowę masy, następnie ciasto orzechowe, drugą połowę masy, kolejny biszkopt, który również polewamy kawą. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej masą i dekorujemy startą czekoladą. 

2 komentarze: