Ciasto (blaszka 23/33 cm):
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śmietana 18% 2 łyżki,
jajko 1 szt,
margaryna lub masło 250 g,
dodatkowo:
budyń waniliowy 2 opakowania,
mleko 1 litr,
cukier 5 łyżek,
truskawki 1 kg,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 st. C przez 15 min. W tym czasie gotujemy budyń. 300 ml. mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń wylewamy na podpieczony spód, truskawki myjemy, odszypułkowujemy i układamy na budyniu. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 45 min. aż wierzch będzie złocisty. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz