sobota, 17 lutego 2018

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Szybkie i łatwe ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem. Kilka prostych składników, niewiele pracy i ciasto gotowe! Lubicie takie przepisy? Ja bardzo :-) W szczególności, gdy spodziewam się gości, a nie mam czasu na pracochłonne ciasto. 
Smacznego :)





Ciasto (blaszka 23/33 cm):
jajka 5 szt,
mąka pszenna 4 szklanki,
śmietana 18% 1,5 szklanki,
cukier 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cynamon 2 łyżeczki,
jabłka 5 szt,
cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 40-50 min. aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy cukrem pudrem. 



1 komentarz: