Składniki (tortownica 26 cm):
biszkopt:
jajka 5 szt,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
masa:
banany 4 szt,
galaretka cytrynowa 1 szt,
masło 200 g,
cukier puder 7 łyżek,
dodatkowo:
galaretka cytrynowa 2 szt,
banany 2 szt,
śnieżka w proszku 1 opakowanie,
mleko lub śmietanka 3/4 szklanki,
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy i miksujemy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy. Następnie mąkę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości ok 40 cm i odstawiamy w blaszce do ostygnięcia. Następnie blaszkę obkrawamy w koło nożem, wyciągamy biszkopt i odrywamy z niego papier do pieczenia. Na dno tortownicy wykładamy nowy papier do pieczenia lub folię spożywczą i układamy z powrotem biszkopt i zakładamy obręcz.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy aż zacznie tężeć. W tym czasie ucieramy masło na puszystą masę z dodatkiem cukru. Banany rozgniatamy widelcem na tzw papkę. Do masła dodajemy stopniowo na przemian rozgniecione banany oraz tężejącą galaretkę. Masę równo rozsmarowujemy na biszkopcie.
Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Na cieście układamy pokrojone w plastry banany. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Następnie zimne mleko lub śmietankę ubijamy ze śnieżką w proszku na sztywną pianę. Za pomocą szprycy dekorujemy wierzch ciasta.
masa:
banany 4 szt,
galaretka cytrynowa 1 szt,
masło 200 g,
cukier puder 7 łyżek,
dodatkowo:
galaretka cytrynowa 2 szt,
banany 2 szt,
śnieżka w proszku 1 opakowanie,
mleko lub śmietanka 3/4 szklanki,
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy i miksujemy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy. Następnie mąkę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości ok 40 cm i odstawiamy w blaszce do ostygnięcia. Następnie blaszkę obkrawamy w koło nożem, wyciągamy biszkopt i odrywamy z niego papier do pieczenia. Na dno tortownicy wykładamy nowy papier do pieczenia lub folię spożywczą i układamy z powrotem biszkopt i zakładamy obręcz.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy aż zacznie tężeć. W tym czasie ucieramy masło na puszystą masę z dodatkiem cukru. Banany rozgniatamy widelcem na tzw papkę. Do masła dodajemy stopniowo na przemian rozgniecione banany oraz tężejącą galaretkę. Masę równo rozsmarowujemy na biszkopcie.
Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Na cieście układamy pokrojone w plastry banany. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Następnie zimne mleko lub śmietankę ubijamy ze śnieżką w proszku na sztywną pianę. Za pomocą szprycy dekorujemy wierzch ciasta.
całe wieki nie jadłam tego ciasta, a kiedyś bardzo lubiłam
OdpowiedzUsuńale udane ciasto ;)
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie rzcałam biszkoptem na jakas tam sciereczke , wrecz odwrotnie po upieczeniu delikatnie wyciagalam tortownice z biszkoptem i czekalam do ostygniecia . Robie czesto torcik bananowy ale mam inny przepis / sprawdzony od ponad 20 lat :))
OdpowiedzUsuń