Sok z żurawiny jest niezwykle zdrowy. Warto przygotować go właśnie teraz, gdy na zewnątrz robi się coraz bardziej zimno i często dopadają nas infekcje. Sok z żurawiny jest genialny w walce z problemami z infekcją pęcherza moczowego i przeziębieniem. Ponadto żurawina chroni przed wrzodami żołądka i jest bogatym źródłem witaminy A,C i witamin z grupy B. Sok jest naturalnym lekarstwem. Możemy go rozcieńczać z wodą lub dodawać do kaszy i jogurtów. Zachęcam do zrobienia.
Składniki:
żurawina świeża lub mrożona 1 kg,
cukier brązowy 2 szklanki,
woda 1 litr,
Sposób przygotowania:
Jeśli sok robimy ze świeżej żurawiny to należy ją przebrać z liści i opłukać. Żurawinę zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Gotujemy do momentu, gdy owoce zaczną się rozpadać. Następnie sok przecedzamy i owoce przecieramy przez sitko. Garnek z sokiem ponownie stawiamy na palnik, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy aż cukier się rozpuści. Sok przelewamy do czystych słoiczków i mocno zakręcamy. Sok nie potrzebuje dodatkowej pasteryzacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz