wtorek, 31 października 2017

Placuszki dyniowe na słodko

Hej hej! Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne dyniowe placuszki. Świetnie smakują zarówno same jak i z dodatkami. Dzisiaj dodałam do nich skórkę z cytryny, która nadała cudownego aromatu. Placuszki tak bardzo mi smakowały, że zjadłam je z cukrem pudrem, ale polecam do nich zrobić również np. mus z jabłek, albo podać je z ulubioną konfiturą lub polewą. Gwarantuje, że w każdej wersji będą wyborne!😃





Składniki:
mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki,
olej 2 łyżki,
cukier brązowy 4 łyżki,
jajko 1 szt,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
pure z pieczonej dyni 1 szklanka(przepis tutaj),
skórka starta z cytryny ok. 1 łyżeczka,
sól szczypta,
olej kokosowy do smażenia,
cukier puder do posypania placuszków,

Sposób przygotowania:
Puree z dyni łączymy z jajkiem i cukrem, następnie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy olej, szczyptę soli oraz skórkę z cytryny i mieszamy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy ją do mokrych składników i mieszamy łyżką aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placuszki posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami. 

1 komentarz:

  1. I ten cudowny, optymistyczny kolor! czy można lepiej zacząć dzień...? :)

    OdpowiedzUsuń