niedziela, 30 lipca 2017

Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami

Pizza to zdecydowanie moje ulubione włoskie danie! Jest znana i lubiana na całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos  pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą.


Składniki na 2 duże blaszki:
ciasto:
mąka pszenna 2,5 szklanki,
mąka pełnoziarnista 2 szklanki,
oliwa z oliwek 5 łyżek,
drożdże suche 2 łyżeczki,
woda  ciepła 1,5 szklanki,
sól 1 płaska łyżka,

nadzienie:
pieczarki 350 g,
oliwki czarne 1 mały słoik,
papryka czerwona 1 szt,
cebula czerwona pół szt,
kukurydza konserwowa pół puszki,
suszone pomidory 1 mały słoik,
pierś z kurczaka 3 szt+olej do smażenia+sól,pieprz,papryka słodka,
ser mozzarella 300 g,

dodatkowo:
koncentrat pomidorowy pół słoiczka,
zioła prowansalskie do posypania,
olej do posmarowania blaszek,

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h, W tym czasie możemy przygotować pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i słodką papryką. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdą z nich wałkujemy na wielkość blaszki. Ciasta przekładamy na wysmarowane olejem blaszki. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy na paski, cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory i oliwki przekrawamy na pół. Wszystkie składniki dajemy na pizzę, dodajemy również usmażonego kurczaka. Wierzch posypujemy serem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 min aż spód ciasta będzie mocno przypieczony a składniki ciasta będą upieczone. Smacznego😊



1 komentarz: