sobota, 10 czerwca 2017

Soczewica- co zawiera oraz co można z niej zrobić?

Soczewica to warzywo strączkowe, które jest doskonałym zamiennikiem mięsa dla wegan i wegetarian. Zawiera w sporych ilościach białko, witaminy z grupy B, potas oraz kwas foliowy. Poza tym jest źródłem żelaza cynku i wapnia. To nie koniec jej zalet, otóż jedzenie soczewicy zapobiega anemii, nadciśnieniu oraz miażdżycy! 


Soczewica zapewni nam uczucie sytości na długi czas, a to wszystko dzięki sporej ilości błonnika, który wypełnia żołądek. Na sklepowych półkach możemy znaleźć soczewicę czerwoną, zieloną lub brązową. Niestety pozostałe gatunki soczewicy, takie jak czarna, żółta lub koralowa są trudno dostępne. Moim ulubionym gatunkiem, jest zdecydowanie czerwona soczewica, która nie wymaga wcześniejszego namaczania i bardzo szybko się gotuje. 
Co można przygotować z soczewicy?
Przepisów na smaczne wykorzystanie soczewicy jest ogrom...ile ludzi tyle pomysłów. W mojej kuchni co tydzień odkrywam nowe smaki z tym cudownym warzywem. Najpopularniejszym daniem w moim domu jest Dahl z czerwonej soczewicy, jest to indyjska potrawa, która zawiera sporą ilość przypraw. Gdy przygotowuje tą potrawę to cudowny aromat  przypraw roznosi się nie tylko po całym domu, ale również dochodzi do moich sąsiadów :-) Dahl polecam szczególnie w jesiennej lub zimowej porze, ponieważ miseczka tego dania, doskonale rozgrzeje nas od środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. 
Zapraszam na kilka moich przepisów:
Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)
Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami
Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem
Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz