piątek, 2 czerwca 2017

Pyszna surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta jest już łatwo dostępna myślę, że w każdym sklepie.  Dla moich kubków smakowych jest ona o wiele smaczniejsza od starszej kapusty. Z młodej kapusty można zrobić mnóstwo smacznych potraw... Najbardziej smakuje mi zasmażana z dodatkiem świeżego koperku, lub po prostu świeża surówka z marchwią, jabłkiem, cebulką i oliwą z oliwek jako dodatek do dania głównego, pyszności! Główka kapusty jest pełna witamin i mikroelementów, także zajadajmy! 



Składniki:
kapusta młoda 1 mała główka,
marchew 2 szt,
jabłko 1 szt,
cebula pół szt,
koperek posiekany 2 łyżki,
sok z cytryny do smaku,
musztarda stołowa 1 łyżeczka,
oliwa z oliwek 5 łyżek,
sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy, przekrawamy na pół, wykrawamy głąba i cienko siekamy nożem. Marchew i jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz koperek. Dodajemy oliwę z oliwek, musztardę, do smaku sok z cytryny oraz sól i pieprz. Podajemy jako dodatek  do dania głównego.


1 komentarz: