piątek, 30 czerwca 2017

Ekspresowy Hummus- pasta z ciecierzycy

Hummus to przepyszna pasta z gotowanej  ciecierzycy 💛Dzisiaj zrobiłam go w o wiele szybszej wersji, ponieważ do przepisu wykorzystałam ciecierzycę z puszki.  Obowiązkowym dodatkiem do humusu jest pasta tahini, czosnek oraz sok z cytryny. Pasta z cieciorki jest coraz bardziej popularna na całym świecie i możemy ją już kupić w niemal każdym sklepie, ale moim zdaniem lepiej zrobić ją samemu, tym bardziej, że nie jest to ani nic trudnego do zrobienia, ani nie zajmuje dużo czasu. Możemy go podawać z chlebkiem naan, pitą, tortillą lub po prostu z pieczywem. Uwielbiam go w każdym wydaniu! Zapraszam do spróbowania :-)




Składniki:
ciecierzyca z puszki 1 opakowanie,
tahini 1,5 łyżki,
czosnek 1,5 ząbka,
woda 10 łyżek,
papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo:
oliwa z oliwek 2 łyżki,
posiekana natka pietruszki 1 łyżka,
papryka ostra w proszku do posypania pasty,

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Wierzch polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką. Podajemy według upodobań. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz