środa, 14 czerwca 2017

Ekspresowe Nuggetsy z groszku konserwowego z dipem z nerkowców

Akcja kulinarna na jednej ze stron internetowych, zainspirowała mnie do przygotowania Nugetsów w wersji wege, a mianowicie głównym składnikiem jest groszek konserwowy :-) Tą smakowitą przystawkę, przygotowałam w ekspresowym tempie! Uwielbiam takie przepisy :-) Jedyne na co potrzebujemy czasu, to oczekiwanie na namoczone orzeszki nerkowca, które są nam potrzebne do przygotowania dipu, ale jeśli przygotujemy sobie je dzień wcześniej to przystawkę zrobimy migiem! 
Połączenie groszku konserwowego z koperkiem i niebanalnym dipem z orzechów nerkowca, wyszło naprawdę rewelacyjne. Życzę smacznego :-)  



Składniki:
groszek konserwowy Bonduelle 1 puszka,
mąka pszenna 2 łyżki,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
koperek posiekany 2 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
bułka tarta,
olej do smażenia,

dip z nerkowców:
orzechy nerkowca pół szklanki,
musztarda stołowa 1 łyżeczka,
koperek posiekany 2 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
sok z cytryny do smaku,

Sposób przygotowania:
Groszek wysypujemy do miski i dusimy praską do ziemniaków. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. W rękach formujemy zgrabne Nuggetsy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. 
Orzechy zalewamy wodą, tak aby całe były nią pokryte i moczymy przez 2h . Następnie orzeszki odcedzamy, nalewamy odrobinę świeżej wody i miksujemy blenderem na gładki sos. Dodajemy musztardę stołową, sok z cytryny, posiekany koperek oraz sól i pieprz. 
Podajemy z usmażonymi Nuggetsami. 

Czy wiesz, że?
Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. 



Bonduelle - od 25 lat z Wami

1 komentarz: