czwartek, 18 maja 2017

Pasta z czerwonej soczewicy

Pyszne i zdrowe smarowidło do kanapek. Mojemu mężowi znudziły się kanapki z szynka i serem, więc poprosił mnie, abym zrobiła dla niego jakąś zdrową i smaczną pastę. Pasta z soczewicy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Do kanapki z pastą możemy na wierzch dorzucić świeżego pomidorka lub kiszonego ogórka. Jeśli lubicie ostre smaki to polecam do pasty dodać chili :-) 



Składniki:
soczewica czerwona 1 szklanka,
czosnek 2 ząbki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy trzykrotnie w wodzie, następnie soczewicę zalewamy wodą, tak aby była przykryta i stawiamy na palnik. Gotujemy do momentu aż soczewica się rozpadnie, co jakiś czas soczewicę należy pomieszać. Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Jeśli pasta jest dla Was zbytnio sucha, to wystarczy do niej dodać oliwę z oliwek.

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne smarowidło kanapkowe! Inspirująco kucharzysz :)

    OdpowiedzUsuń