poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Jajka w sosie tatarskim

W święta Wielkanocne prym wiodą jajka... Szczerze mówiąc to nie jestem fankom jaj, ale połączenie z sosem tatarskim bardzo odpowiada moim kubkom smakowym. Poza tym sos pasuje również do wędlin oraz różnego rodzaju pieczeni. Tego sosu nie może zabraknąć na świątecznym stole! Sos tatarski jest bardzo wyrazisty, więc doskonale łączy się z napojami alkoholowymi😊 Do sosu możemy użyć dowolne grzybki marynowane jakie mamy w domu. U mnie tym razem marynowane pieczarki...uwielbiam💚 Zapraszam serdecznie na mój przepis 😊 Życzę mokrego poniedziałku 😃



Składniki:
grzybki marynowane 1 mały słoik,
ogórki konserwowe 1 mały słoik,
cebula pół szt,
majonez 7 łyżek.
jogurt naturalny 7 łyżek,
musztarda delikatesowa pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo:
jajka,
rzeżucha do posypania,

Sposób przygotowania:
Ogórki konserwowe oraz cebulę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Grzybki marynowane bardzo drobno kroimy i dodajemy do ogórków i cebuli.
Majonez mieszamy w miseczce z jogurtem naturalnym, musztardą oraz przyprawami. Sos majonezowy dodajemy do grzybków i ogórków i dokładnie mieszamy. Jajka zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Gotujemy przez 7 min, od  momentu kiedy zaczną wrzeć. Następnie odcedzamy, obieramy ze skorupki i podajemy z gotowym sosem. Całość możemy posypać rzeżuchą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz