środa, 12 kwietnia 2017

Ciasto z delicjami

Dzisiaj kochani czytelnicy witam Was słodkościami 😊 Ciasto składa się z biszkoptu, dżemu, ciasta z maku i kokosu, które najbardziej uwielbiam w tym cieście 💜 oraz masy budyniowej, delicji i galaretki. Do fanek delicji to nie należę, ale do tego ciasta pasują rewelacyjnie. Pierwszy raz jadłam to ciasto, gdy byłam małą dziewczynką i do dzisiaj go pamiętam... Wszystkie warstwy ciasta w połączeniu ze sobą tworzą cudowną całość. Delicje możemy nasączyć alkoholem lub herbatą Zapraszam do mojego raju 😊





Składniki:
biszkopt:
mąka pszenna 1 szklanka,
cukier 1 szklanka,
jajka 5 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

ciasto kokosowo - makowe:
białka 7 szt,
wiórki kokosowe 15 dag,
mak suchy 15 dag,
cukier 15 dag, 
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

masa budyniowa:
mleko 500 ml.
budyń waniliowy 1 opakowanie,
cukier puder 4 łyżki,
masło 200 g,

dodatkowo:
delicje dowolny smak 3 opakowania,
galaretka wiśniowa 2 opakowania,
ulubiony dżem 1 mały słoik,

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy biszkopt: Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek. Następnie delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min do suchego patyczka. 
Następnie zabieramy się za ciasto kokosowo-makowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 min. 
W garnku nastawiamy 1,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, gdy mleko zacznie się gotować to powoli wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Przez cały czas budyń należy energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 3 min. Gotowy budyń przykrywamy dokładnie folią aluminiową, dzięki temu na wierzchu budyniu nie powstanie skorupa. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier puder oraz po łyżce ostygniętego budyniu. Spód delicji nasączamy za pomocą pędzelka wódką lub herbatą.
W formie lub na specjalnej desce do ciast kładziemy biszkopt, który smarujemy dżemem, następnie układamy na nim ciasto kokosowo- makowe, wykładamy masę budyniową i rozsmarowujemy po całym cieście, na to układamy nasączone delicje. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie się zastygła. Życzę smacznego :-)



4 komentarze: