Wegańska zupa mleczna to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. Zrobiłam ją z mleka sojowego o smaku waniliowym i połączyłam z dżemem z czarnego bzu, który nadał zupie ciekawego smaku i pięknej barwy. Głównym składnikiem zupy jest niezwykle zdrowa quinoa czyli komosa ryżowa, którą połączyłam z orzechami pekan i borówkami. Miseczka takiej zupy doda nam mnóstwo cennych witamin i minerałów 💪💪 Smacznego !
Składniki:
mleko sojowe (waniliowe) 1,5 szklanki,
quinoa pół szklanki,
woda 1 szklanka,
dżem 100% z owoców czarny bez Łowicz 2 łyżki,
borówki 100 g,
orzechy pekan 2 garście,
Sposób przygotowania:
Quinoa zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy quinoa wsiąknie całą wodę to dodajemy mleko i gotujemy do miękkości. Następnie zupę łączymy z dżemem, mieszamy i przekładamy do miseczki.
Orzechy drobno siekamy i posypujemy nimi zupę. Następnie na wierzchu układamy borówki i gotowe :-) Zajadajmy na zdrówko😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz