Składniki:
stek :
stek wołowy 1 szt,
sol i pieprz,
olej do smażenia,
sos :
masło 25g,
czosnek 1 ząbek,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
sol,
sałatka :
rukola 1 garść,
pomidorki koktajlowe 1 garść,
awokado pół szt,
oliwa z oliwek 1 łyżka,
sok z cytryny kilka kropel,
sol morska,
ponadto:
kasza gryczana pół torebki,
sol,
Sposób przygotowania:
Steka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron.Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy steka. Ja smażyłam 3 min z każdej strony. Mięso należy przewracać szczypcami lub drewnianą packą, aby nie uszkodzić mięsa. Następnie mięso odkładamy na deskę, aby odpoczęło możemy przykryć folią aluminiową. Warzywa układamy na talerzu, polewamy oliwą i sokiem z cytryny.Przyprawiamy do smaku solą. Kasze gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Następnie odcedzamy z wody i układamy na talerzu obok sałatki. Steka kroimy w plastry i układamy na kaszy gryczanej. Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego zioła, sol i wyciśnięty przez praskę czosnek.Gotowym masełkiem polewamy mięso i kasze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz