poniedziałek, 9 stycznia 2017

Ryż z pieczarkami i warzywami w sosie pomidorowym

Kolorowe i smaczne danie, które przygotujemy w kilka chwil. Obiad z zastosowaniem ryżu jest bardzo sycący i doda nam energii  na długi czas. Zazwyczaj używam brązowego ryżu, ale dzisiaj wyjątkowo gościł u mnie biały ryż, który był równie pyszny. Smacznego 😊💗





Składniki:
ryż 3 torebki,
pieczarki 350 g,
papryka czerwona pół szt,
papryka żółta pół szt,
papryka zielona pół szt,
pomidory z puszki 1 szt,
kukurydza pół puszki,
fasolka czerwona pół puszki,
cebula biała 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
papryka ostra do smaku,
zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
pieprz, sol do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania: Cebule siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebulki. Chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Dodajemy przyprawy, a gdy papryki będą miękkie to dodajemy odcedzoną fasolkę, kukurydze, koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy, układamy na talerzu i na środek ryżu nakładamy pieczarki z warzywami. Smacznego 😉

1 komentarz: