Rolada serowa, jest pieczona z kurczakiem i czerwoną papryką. Można podawać ją na gorąco do obiadu lub na zimno jako przystawkę. Ładnie prezentuje się na sole, więc z pewnością zachwyci naszych gości. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt jest super. Doskonałym dodatkiem do rolady jest sos czosnkowy. Zapraszam 😉
Składniki:
ser żółty starty 3 szklanki,
jajka 4 szt,
pierś kurczaka 2 szt,
papryka czerwona pół szt,
papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy mikserem na puszysta masę. Dodajemy starty ser żółty, paprykę w proszku, zioła oraz sól i pieprz. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia. Następnie wylewamy gotową masę serową i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Upieczony płat kładziemy na desce papierem do góry i delikatnie usuwamy papier. Piersi z kurczaka rozbijamy na cienkie filety. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron i układamy na serowym placku. Paprykę kroimy w paski i układamy wzdłuż rolady po 3 paseczki. Następnie zwijamy roladę bardzo ciasno, zaczynając od dłuższego boku. Układamy na blaszce, wierzch przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu i pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 min. Upieczoną roladę kroimy w grube plastry i podajemy do obiadu lub jako przystawkę na zimno. Smacznego😉
Wygląda wspaniale mam ochotę ją zrobić tylko na jakiej dużej blaszce to ma być.
OdpowiedzUsuńWitam, moja blaszka ma wymiary 27/20 cm. Mam nadzieje, ze rolada będzie Pani smakowała. Pozdrawiam
UsuńDziękuję jutro będę robiła.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuń