piątek, 13 stycznia 2017

Chleb orkiszowy z pestkami dyni

Bardzo zdrowy chlebek, z dużą zawartością cennych witamin i minerałów.  Mąka orkiszowa jest nieco droższa od pozostałych rodzajów, ale warto zainwestować w nasze zdrowie i raz na jakiś czas upiec domowy chlebek własnie z mąki orkiszowej. Jest bardzo sycący i zarazem smaczny :-) Do chleba dodałam pestki dyni, które również maja wiele prozdrowotnych właściwości. Zapraszam do wypieku 😊


Składniki (na małą keksówkę) :
mąka orkiszowa pełnoziarnista 4 szklanki,
woda ciepła 1,5 szklanki,
drożdże suche 1.5 łyżeczki,
pestki dyni 100 g,
sol pół łyżki,
olej do posmarowania blaszki,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 h 15 min. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem keksowki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 h w temperaturze 170 stopni. Upieczony chlebek obkrawamy nożem i wyciągamy z blaszki. Chłodzimy na kratce.

2 komentarze:

  1. witaj!czy z mąką żytnią pełnoziarnistą uda sie chlebek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, myślę że z samej mąki żytniej pełnoziarnistej to nie bardzo, ale na 100 % tego nie wiem, bo jeszcze tak nie próbowałam. Pozdrawiam

      Usuń