Strony
▼
niedziela, 30 kwietnia 2017
Ciasto bananowe
Jak na razie to pogoda nas nie rozpieszcza... ale miejmy nadzieję, że za nie długo nastaną gorące dni, a wtedy polecam gorąco ciasto bananowe. Najlepiej smakuje mocno schłodzone w lodówce. Ciasto nie jest zamulające i doskonale orzeźwia. Banany to moje ulubione owoce, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Same w sobie są pysznym deserem, a w połączeniu z biszkoptem, masą i galaretką to istne niebo w gębie!
sobota, 29 kwietnia 2017
piątek, 28 kwietnia 2017
Medaliony wieprzowe w sosie chrzanowym
Nareszcie doczekałam się mojego ukochanego piątunia...ostatni dzień w pracy i zaczynam weekend!!! 😃😵W piątki w moim domu zawsze jest obiad bezmięsny, ale podam dzisiaj przepis na mój wczorajszy obiad czyli Medaliony wieprzowe w sosie chrzanowym. Miłośnicy chrzanu z pewnością polubią to danie :-) Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, które mocno po gilgoczą Was po gardłach, to do sosu dodajcie więcej chrzanu niż podałam w przepisie, ponieważ robiłam je dla mojego męża, który jest zwolennikiem łagodnych potraw. Miłego dnia 😊
czwartek, 27 kwietnia 2017
Strucla z dodatkiem mąki pełnoziarnistej
Na dzisiejsze śniadanie upiekłam strucle z dżemem. Była puszysta, mięciutka z lekko chrupiącą skórką i bardzo smaczna. Aby było troszkę zdrowiej to mąkę pszenną pomieszałam z mąką pełnoziarnistą, smak strucli jest oczywiście inny niż z samej białej mąki, ale jet równie smaczna. Upiekłam ją z zamysłem o moim mężu, który na śniadanie lubi zjeść coś słodkiego. Drożdżowe wypieki należą do jednych z jego ulubionych, więc calutki wypiek już zniknął 😊 Doszłam do wniosku, że muszę ją teraz robić częściej, bo jest o wiele zdrowsza niż te które możemy kupić w sklepie. Zapraszam do wypieku 😊
środa, 26 kwietnia 2017
Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Makarony są przepyszne!!! Zgadzacie się ze mną? Z makaronu możemy wyczarować wiele pysznych dań. Połączyć je z różnymi sosami i składnikami, w każdym wydaniu są genialne. Danie z makaronu przyrządzimy w kilka chwil, więc to doskonały obiad dla osób zabieganych. Na dzisiejszy obiad zrobiłam penne ze szpinakiem i pieczarkami skąpane w sosie śmietanowym...pychota! Wierzch posypany oczywiście parmezanem, który nadaje potrawie cudownego smaku. Dla mojego męża, który jest miłośnikiem mięcha, dodałam do sosu usmażoną w kostkę pierś z kurczaka. Serdecznie polecam do dania z makaronem kieliszek winka, według mnie jest to idealne połączenie smaków...Zapraszam na moją odsłonę makaronu 😊
wtorek, 25 kwietnia 2017
Owocowy koktajl z natką
Dzisiaj Witam Was zdrowym koktajlem!!! Smacznym sycącym i co najważniejsze bardzo zdrowym!!! Natkę pietruszki dodaję do różnego rodzaju potraw, ale nie są to zbyt duże ilości, więc dorzucam ją również do smoothies. Do koktajlu dodaje również dużo owoców, aby zabić nieco smak natki. Dla mojego podniebienia koktajl jest w tedy o wiele bardziej smaczniejszy... Szklanka tego koktajlu doda Wam mnóstwo różnorodnych witaminek i minerałów także pijcie na zdrówko! 😊
niedziela, 23 kwietnia 2017
Racuchy z jabłkami z nutą pomarańczy
Witam Was w cudowny niedzielny poranek 😊 Uwielbiam niedzielę 💗 To dzień całkowitego lenistwa i odpoczynku... Nie byłabym sobą, gdybym części dnia nie spędziła w kuchni, ale kuchcenie to dla mnie również odpoczynek. Na dzisiejsze śniadanie zrobiłam racuchy z jabłkami. Dla aromatu dodałam również skórkę z pomarańczy, która świetnie się komponuje z jabłkami.Wierzch racuchów posypałam cukrem pudrem, ale możemy również polać je sokiem, dżemem lub polewą czekoladową, w każdej wersji są genialne 😋 Racuchy najczęściej robi się na deser, ale jestem pożeraczem wszystkiego co słodkie i mogłabym jeść na okrągło słodkie przysmaki... Smacznie pozdrawiam i zapraszam na przepis!
sobota, 22 kwietnia 2017
Marcepanowe ciasteczka z kajmakiem
Dzień dobry! W końcu weekend 😃😃😃 Ten tydzień w pracy był dla mnie bardzooo dłuuugi, zazwyczaj czas mija mi bardzo szybko, ale ten tydzień był okropny...Dla pocieszenia i relaksu za chwilę zaczynam zakupy 😊 Fajny ciuszek poprawia humor nawet w najgorsze dni 😃 Ponadto dla osłody zapraszam na ciasteczka marcepanowe przekładane kajmakiem. Ciasteczka wyszły cudowne 💗 rozpływające się w ustach....sami spróbujcie 😉 Życzę słonecznego weekendu 😗
piątek, 21 kwietnia 2017
Kotlety z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami
Dzisiaj mam dla Was przepis na kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych pomidorów oraz oliwek. Kotlety są wegańskie i bezglutenowe. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Kotlety podaje z solidną porcją pysznej surówki. Jeśli lubicie oliwki i suszone pomidory to myślę, że polubicie moje kotlety. Do kotletów dodałam również chili, bo miałam ochotę na coś ostrego, jeżeli kotleciki będą jadły Wasze pociechy to po prostu omińcie tą przyprawę, bez niej będą równie smaczne. Zapraszam na przepis i życzę smacznego 😉
Surówka z kapusty pekińskiej
Na dodatek do obiadu proponuję dzisiaj surówkę z kapusty pekińskiej. Kolorową i bardzo smaczną! Do surówki dodałam kukurydzę, pomidory, cebulkę i pietruszkę, a to wszystko skąpane w sosie czosnkowym. Uwielbiam, gdy na talerzu jest kolorowo, jedzenie wtedy prezentuje się o wiele bardziej smakowicie 😋....
Do surówki potrzebujemy również sos...z tą surówką polecam sos czosnkowy!
Do surówki potrzebujemy również sos...z tą surówką polecam sos czosnkowy!
czwartek, 20 kwietnia 2017
Kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem kiszonym
Na specjalne zamówienie mężusia zrobiłam dzisiaj kotlety mielone z boczkiem i ogórem kiszonym. Dla siebie zrobiłam zdrowszą wersje kotlecików bezmięsnych, na które przepis postaram się podać jutro, a dzisiaj nieco mniej zdrowa wersja kotletów. Nasze tradycyjne Polskie mielone wzbogacone wędzonym boczkiem i ogórkiem kiszonym. Moja połówka powiedziała, że były przepyszne, więc chce podać na nie mój przepis, który może i Wam posmakuje 😊 Po wypróbowaniu bardzo będzie mi miło, gdy zostawisz komentarz 😉
środa, 19 kwietnia 2017
Zupa krem z porów i zielonego groszku
Kolejna do kolekcji zupa krem :-) Jak już wspominałam wcześniej to moja ulubiona wersja zupy. Tym razem krem z pora i zielonego groszku... Połączenie pora z zielonym groszkiem jest cudowne! Pory mają bardzo wyrazisty smak, a groszek jest bardzo delikatny i słodkawy, w połączeniu wyszła smaczna zupka, którą serdecznie Wam kochani polecam💜💜💜 Zupę możemy podać z ulubionymi dodatkami. Polecam rozpuścić masło, dodać do niego wyciśnięty czosnek, sól oraz zioła prowansalskie, wymieszać i posmarować tą mieszanką zapieczony na chrupko chlebek...pyyychotka😊
wtorek, 18 kwietnia 2017
Sałatka warzywna z czerwoną fasolą
Pewnie po świętach jesteście objedzeni sałatkami i pysznymi ciastami, ale może wykorzystacie mój przepis w następny weekend:-)
Jest to smaczna sałatka, którą podałam w miseczce z szynki. Moim zdaniem w ten sposób sałatka bardzo ciekawie się prezentuje... Szynkę możemy również zastąpić serem żółtym. Wystarczy plasterki sera, najlepiej okrągłego przekroić na pół i poprzyklejać w koło sałatki. A jakie sałatki gościły na Waszym świątecznym stole?
poniedziałek, 17 kwietnia 2017
Jajka w sosie tatarskim
W święta Wielkanocne prym wiodą jajka... Szczerze mówiąc to nie jestem fankom jaj, ale połączenie z sosem tatarskim bardzo mi odpowiada. Poza tym sos pasuje również do wędlin oraz różnego rodzaju pieczeni. Tego sosu nie może zabraknąć na świątecznym stole! Sos tatarski jest bardzo wyrazisty, więc doskonale łączy się z napojami alkoholowymi😊 Do sosu możemy użyć dowolne grzybki marynowane jakie mamy w domu. U mnie tym razem marynowane pieczarki...uwielbiam💚 Zapraszam serdecznie na mój przepis 😊 Życzę Wesołych Świąt 😃
sobota, 15 kwietnia 2017
Mazurek kajmakowy
Moje świąteczne ciasto już gotowe😊 Tradycyjne ciasto Wielkanocne czyli Mazurek! Zrobiłam go na cieście kruchym z kajmakiem, który uwielbiam i bakaliami:-) A jak Wasze przygotowania do świąt ? Wszystko już gotowe? Jakie ciasta upiekliście? W tym roku u mnie bardzo skromnie, bo niestety muszę iść do pracy, także świętować mogę tylko jutro...😑 Mam nadzieję, że w przyszłym roku będę miała prawdziwe święta oraz mam nadzieję, że chociaż Wy nie musicie iść do pracy i możecie w pełni się nimi cieszyć. Życzę Wam Wesołych świąt!!! smacznego jajka i mokrego dyngusa 😃
czwartek, 13 kwietnia 2017
Włoskie zapiekanki
Zapiekanki to bardzo popularny fast food w Polsce. Możemy je kupić w każdej budce z różnymi dodatkami. Najlepsze jakie jadłam serwowane były na Solinie, co lato do tej budki ciągnie się bardzo długa kolejka... Bardzo lubię zapiekanki z różnymi dodatkami i różnymi sosami, są świetne na szybką kolacje na ciepło... Mogą być również świetną imprezową zagryzką, wtedy możemy je zrobić w wersji mini i bagietkę pokroić w plastry. W dzisiejszym blogu zapiekanki w włoskim stylu z pieczarkami, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz serem mozzarella i parmezanem 💗
środa, 12 kwietnia 2017
Ciasto z delicjami
Dzisiaj kochani czytelnicy witam Was słodkościami 😊 Ciasto składa się z biszkoptu, dżemu, ciasta z maku i kokosu, które najbardziej uwielbiam w tym cieście 💜 oraz masy budyniowej, delicji i galaretki. Do fanek delicji to nie należę, ale do tego ciasta pasują rewelacyjnie. Pierwszy raz jadłam to ciasto, gdy byłam małą dziewczynką i do dzisiaj go pamiętam... Wszystkie warstwy ciasta w połączeniu ze sobą tworzą cudowną całość. Delicje możemy nasączyć alkoholem lub herbatą Zapraszam do mojego raju 😊
wtorek, 11 kwietnia 2017
Quiche z kurczakiem, porami i pieczarkami
Quiche to odmiana tarty, którą możemy podawać wyłącznie z nadzieniem wytrawnym. Nadzienie może być warzywne lub mięsne, które zalewane jest masą jajeczną, Quiche to pyszne danie, które możemy podać na obiad lub kolacje. U mnie na obiad był quiche z kurczakiem, wyrazistymi porami i pieczarkami. Poza tym dla urozmaicenia koloru dodałam niewielką ilość kukurydzy oraz pomidorki koktajlowe. Całość zalana masą jajeczną i obowiązkowo obsypana obficie serem żółtym! Polecam serdecznie wszystkim którzy nie lubią nudy w kuchni 😗
poniedziałek, 10 kwietnia 2017
Pieczeń wołowa
Wołowina to mięso o bardzo specyficznym smaku. Ma ona wielu miłośników jak i przeciwników, mój mężuś to zdecydowanie miłośnik tego mięsa, a poza tym jest to jego ulubiony rodzaj. W związku z tym upiekłam mu solidny kawał wołowy, który podałam na ciepło z sosem pieczeniowym do obiadu, a pozostałość pokroiłam w plasterki jako dodatek do pieczywa. Mięso do obiadu świetnie się komponuje z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami, a wędlina doskonała jest z dodatkiem wyrazistego sosu na przykład chrzanowego lub czosnkowego. Zapraszam na przepis 😊
niedziela, 9 kwietnia 2017
Muffinki z jagodmi
Witam Was kochani w cudowny niedzielny poranek 😃 Jakie ciacho macie dzisiaj do kawki? U mnie dzisiaj muffinki z jagodami i bitą śmietaną. Mój przepis jest banalnie prosty, wystarczy wszystkie składniki na ciasto dać do miski, dokładnie wymieszać i gotowe! Dodatkowo możemy je ozdobić, dzięki temu będą pięknie prezentować się na stole, a nasi goście będą jeść je oczami. Życzę cudownego dnia😗
sobota, 8 kwietnia 2017
Koktajl z melona
Przyroda nareszcie budzi się do życia! To czas, abyśmy również zabrali się za siebie. Więcej ruchu i więcej witamin to jest to czego nam potrzeba. Po zimowej porze niestety bardzo ciężko zacząć się więcej ruszać i zmienić odżywianie.... Przed zimą regularnie chodziłam na siłownie, oprócz tego zwracałam ogromną uwagę na to co jem i widziałam efekty na moim ciele. Niestety niska temperatura sprawiła, że odechciało mi się ćwiczyć, a mój apetyt był dwa razy większy. Przez całą zimę udało mi się odłożyć kilka niechcianych kilogramów, więc czas to zmienić i zaczynam od koktajlu z melona 😊 Z ciast na pewno nie zrezygnuję, ale pozwolę sobie na taką przyjemność tylko w weekend 😊 A tym czasem zapraszam na słodki koktajl 😊
piątek, 7 kwietnia 2017
Wegański sos chrzanowy (na zimno)
Tradycyjny sos chrzanowy z jajkami myślę, że każdy już zna, ale czy jedliście wegańską wersje? Sos jest idealny na zbliżające się święta!!! Możemy go podać jako dodatek do pasztetów, wędlin lub po prostu z pieczywem. Dla mnie najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka kiszonego lub świeżego pomidora i szczypiorku...mniam😊 W zeszłym roku, gdy robiłam wegański majonez z fasoli to wyszło mi go bardzo dużo, więc należało go wykorzystać w jakiś inny sposób i wpadłyśmy z siostrą na pomysł, aby połączyć go z chrzanem i wyszedł naprawdę pyszny sos. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny to również zdrowy💪💪 Życzę miłych świątecznych przygotowań😗
czwartek, 6 kwietnia 2017
Wegetariańskie leczo
Wczoraj w mojej lodówce miałam pełno warzyw, więc wrzuciłam wszystko do jednego garnka i wyszło leczo 😊 Kolorowe i pięknie pachnące... Moja mama robi najlepsze leczo na świecie, do którego dodaje grzybki z lasu, niestety w moim leczu użyłam pieczarki, również smaczne, ale niedorównujące grzybom leśnym. Zazwyczaj miseczkę gorącego leczo zajadam ze świeżutkim pieczywem, lecz dzisiaj zrobiłam z kaszą gryczaną czyli ulubioną wersje mojego męża 😊 Oczywiście dla mojego mężczyzny, który jest zagorzałym mięsożercą musiałam zrobić z dodatkiem piersi kurczaka 😊
środa, 5 kwietnia 2017
Pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i kaparami
wtorek, 4 kwietnia 2017
Zupa krem ze szparagów
Zupy krem to zdecydowanie moja bajka:-) Uwielbiam kremową, aksamitną konsystencje zupy z dodatkiem grzanek lub pieczywa czosnkowego. Nie miałam w planach przygotowywać akurat tej zupki na obiad, ale mój mąż zamiast kupić fasolkę szparagową to kupił szparagi 😃, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać i ugotowałam zupkę. Zupy krem moim zdaniem nie tylko smakują wyśmienicie, ale również prezentują się o wiele bardziej elegancko.
Zapraszam na przepis😊 Miłego kucharzenia 😉😉
Zapraszam na przepis😊 Miłego kucharzenia 😉😉
poniedziałek, 3 kwietnia 2017
Cebularze
Cebularze to bułki w kształcie pizzy z nadzieniem cebulowym. Są zdecydowanie smakiem mojego dzieciństwa.... do dziś pamiętam najlepsze Cebulaki jakie jadłam w życiu. Można było je kupić w Brzozowie w jednej z budek z pieczywem. Kiedy moja mama jeździła w różnych załatwieniach do tego miasta to zawsze kupowała mi te przepyszne Cebulaki. Miały one złocistą i chrupiącą skórkę z cudownie z karmelizowaną cebulką oraz z dodatkiem suchego maku, poezja!!! Postanowiłam odtworzyć ten smak i zabrałam się za pieczenie. Wyszły bardzo smaczne, ale następnym razem muszę zrobić więcej, bo bardzo szybko znikają z talerza 😃
niedziela, 2 kwietnia 2017
Szybka Kremówka Papieska
Kremówka papieska wzięła swą nazwę od Jana Pawła II, który snuł wspomnienia o kremówkach, na które chodził z kolegami po maturze do nieistniejącej już cukierni w Wadowicach. Kremówka to ciasto, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożonego kremem budyniowym i posypana cukrem pudrem. W Wadowicach niemal w każdej cukierni serwowane są pyszne kremówki papieskie. Do Wadowic mam bardzo daleką drogę, więc upiekłam swoją wersję tego ciasta. W przepisie użyłam gotowego ciasta francuskiego, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Wystarczy upiec dwa płaty ciasta, przygotować krem i mamy gotowe pyszne ciasto! Kto ma ochotę? Ja za chwilkę robię kawkę i zabieram się za kolejny kawałek ciacha😋😊