Strony

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Cebularze

Cebularze to bułki w kształcie pizzy z nadzieniem cebulowym. Są zdecydowanie smakiem mojego dzieciństwa.... do dziś pamiętam najlepsze Cebulaki jakie jadłam w życiu. Można było je kupić w Brzozowie w jednej z budek z pieczywem. Kiedy moja mama jeździła w różnych załatwieniach do tego miasta to zawsze kupowała mi  te przepyszne Cebulaki. Miały one złocistą i chrupiącą skórkę z cudownie z karmelizowaną cebulką oraz z dodatkiem suchego maku, poezja!!! Postanowiłam odtworzyć ten smak i  zabrałam się za pieczenie. Wyszły bardzo smaczne, ale następnym razem muszę zrobić więcej, bo bardzo szybko znikają z talerza 😃 




Składniki na 9 szt:
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
mleko 1 szklanka,
woda ciepła pół szklanki,
drożdże suche 1,5 łyżeczki,
cukier biały lub brązowy 1 łyżeczka,
sól 1,5 łyżeczki,
olej 1 łyżka,

farsz:
cebula 4 szt,
mak 1 łyżka,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

dodatkowo:
żółtko do posmarowania cebularzy,

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy. Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec zagniatania dodajemy olej. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie sporządzamy farsz.
Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Olej rozgrzewamy, wsypujemy pokrojone cebule i smażymy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pod koniec smażenia suchy mak. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Z każdej części formujemy okrągły placek. Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienie po środku każdej z bułek. Do środka nakładamy usmażoną cebulkę. Boki bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem jaja. Bułki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na  20-30 min. 
Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy cebularze do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 min. do momentu aż będą rumiane. Smacznego 😉

1 komentarz: