mąka pszenna 2 szklanki,
mąka pełnoziarnista 1,5 szklanki,
mleko 1,5 szklanki + do posmarowania wierzchu strucli,
drożdże suche 2 łyżeczki,
cukier brązowy 3 łyżki,
jajko 1 szt,
olej pół szklanki,
sól szczypta,
dodatkowo:
dżem lub marmolada 1 mały słoik,
mak suchy 2 łyżki,
cukier puder do posypania,
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h, Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem lub marmoladą. Obie części zwijamy ciasno w rulon i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach, ponieważ strucla urośnie podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle smarujemy mlekiem i posypujemy makiem, następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 min, aż strucla będzie miała złocisty kolor. Upieczone strucle posypujemy cukrem pudrem. W moim przepisie użyłam dżemu truskawkowego, ale uważam że lepiej nadziewać strucle marmoladą, ponieważ jest twarda i możemy jej nałożyć o wiele więcej.
o ja.. drożdżowe <3 jak ja kocham ten smak :)
OdpowiedzUsuń