Strony

wtorek, 11 kwietnia 2017

Quiche z kurczakiem, porami i pieczarkami

Quiche to odmiana tarty, którą możemy podawać wyłącznie z nadzieniem wytrawnym. Nadzienie może być warzywne lub mięsne, które zalewane jest masą jajeczną, Quiche to pyszne danie, które możemy podać na obiad lub kolacje. U mnie na obiad był quiche z kurczakiem, wyrazistymi porami i pieczarkami. Poza tym dla urozmaicenia koloru dodałam niewielką ilość kukurydzy oraz pomidorki koktajlowe. Całość zalana masą jajeczną i obowiązkowo obsypana obficie serem żółtym! Polecam serdecznie wszystkim którzy nie lubią nudy w kuchni 😗 







Składniki (forma o średnicy 26 cm) :
Ciasto:
masło 100 g,
mąka 1,5 szklanki + mąka do podsypywania,
sól pół łyżeczki,
jajko 1 szt,

nadzienie:
pory 2 szt,
pierś kurczaka 2 szt,
pieczarki 350 g,
kukurydza 5 łyżek,
pomidorki koktajlowe 7 szt,
olej do smażenia,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
majeranek pół łyżeczki,
sól i pieprz,

masa jajeczna:
jajka 2 szt,
śmietana 200 ml,
gałka muszkatołowa do smaku,
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo:
ser żółty 200 g,
olej do wysmarowania blaszki,
bułka tarta do obsypania blaszki,

Sposób przygotowania:
Masło siekamy nożem z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy bardzo szybko ciasto. Blaszkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy za pomocą wałka na blaszkę i wylepiamy nim dno oraz boki. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie urosło. Jeśli boicie się, że ciasto urośnie to należy położyć na nim papier do pieczenia i obciążyć fasolą. Następnie ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.
Pory przekrawamy wzdłuż i dokładnie myjemy, następnie kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Pory przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy do smaku  sól i pieprz. 
Kurczaka myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem papryki w proszku, soli oraz pieprzu. 
Na podpieczoną tartę dajemy podsmażone pory, następnie pieczarki oraz kurczaka. Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mieszamy i wylewamy na kurczaka. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez jakieś 30 min, aż wierzch będzie złocisty. Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz