kasza jaglana 1 woreczek,
suszone pomidory 3/4 małego słoika,
oliwki 10 szt,
natka pietruszki posiekana 3 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
sos sojowy 1 łyżka,
chili do smaku,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
bułka tarta bezglutenowa,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 15 minut. Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ wtedy nasze kotlety się nie połączą. Suszone pomidory kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i dodajemy do kaszy. Do kotletów użyłam oliwek kalamata, ale możecie użyć dowolnego rodzaju. Do kaszy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek, sos sojowy i przyprawiamy do smaku. Następnie formujemy dowolnej wielkości kotlety. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Kotleciki podajemy z ulubioną surówką.
Uwielbiam wszelkie odsłony kaszy jaglanej. Na pewno wykorzystam Twój przepis do swoich celów w kuchni :P.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo mi miło, że skorzystasz z mojego przepisu :-) Ja również uwielbiam kasze jaglaną! Pozdrawiam serdecznie:-)
Usuńbardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńA ja zmodyfikowalam przepis - uformowane kotleciki upieklam. Mniej kalorycznie, a tak samo smacznie 🙂
OdpowiedzUsuń