Strony

czwartek, 21 lipca 2022

Leśny mech z brzoskwiniami

 Efektowne i pyszne ciacho na spodzie szpinakowym z pianką, brzoskwiniami i galaretką. 



Składniki blaszka 23/33:

ciasto szpinakowe: 

jajka 4 szt,

cukier 250 g,

olej 1 szklanka,

szpinak świeży (baby) 150 g,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

soda 1 łyżeczka,

mąka pszenna 100 g,

mąka krupczatka 220 g,

Ptasie mleczko:

śmietanka 36% 500 ml,

cukier puder 3 łyżki,

galaretka pomarańczowa 2 szt,

woda gorąca 250 ml,

Ponadto:

brzoskwinie w syropie 1 puszka,

galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 2 szt,

woda gorąca 3 szklanki,

Do nasączenia:

woda 1/4 szklanki,

cukier waniliowy 1 łyżeczka,

sok z cytryny do smaku,

Sposób przygotowania:

Szpinak umyć, osuszyć i zmiksować razem z olejem na papkę. Jajka ubić z cukrem (10min). Następnie cały czas miksując wlewać powoli szpinak z olejem. Dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, sodę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30-40 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie ściąć spieczony wierzch. Ciasto nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym i umieścić w wysokim rancie lub blaszce. 

Ptasie mleczko:

Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ostygniętą tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia i wylać na szpinakowy spód. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na półplasterki. Następnie brzoskwinie ułożyć na zastygniętej piance. 

Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylać na ciasto. 

Przepis znaleziony na instagramie u użytkownika joannamichaelis366. 

1 komentarz: