Na blogu nie może zabraknąć ciasta dla miłośników chałwy. W dzisiejszym wydaniu krem chałwowy w połączeniu z biszkoptem makowym, wiśniami i bitą śmietaną z mascarpone. Super połączenie, myślę że i Wam przypadnie do gustu :-)
Składniki:
biszkopt:
duże jajka 5 szt,
cuier180 g,
suchy mak 6 łyżek,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
aromat migdałowy 3 krople,
mąka pszenna 220 g,
krem chałwowy:
mleko 400 ml,
budyń śmietankowy bez cukru 1 szt,
mąka pszenna 1 łyżka,
masło 150 g,
chałwa 200 g,
krem śmietankowy:
śmietanka 36 % 500 ml,
mascarpone 250 g,
cukier puder 3-4 łyżki,
śmietan fix 1 szt,
aromat waniliowy kilka kropel,
Dodatkowo:
czekolada gorzka 4 kostki,
Dżem wiśniowy 1 mały słoik,
do nasączenia:
woda 200 ml,
sok z cytryny 2 łyżki,
cukier waniliowy 2 łyżeczki,
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem (10 min), następnie dodać aromat migdałowy i wymieszać. Dodać mak, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części.
Krem chałwowy: Do rondla wlać 200 ml mleka i zagotować. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać proszek budyniowy oraz mąkę, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać i gotować na małym ogniu ok. 3 min. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać ostygnięty budyń, a następnie pokruszoną chałwę.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową ponczu. Biszkopt posmarować połową słoika dżemu i wyłożyć krem chałwowy. Następnie ułożyć kolejny blat biszkoptu i nasączyć.
Krem śmietankowy: Śmietankę ubić z mascarpone, zaczynając od niskich obrotów miksera, gdy krem zacznie gęstnieć to dodać cukier puder oraz śmietan fix . Na koniec dodać aromat waniliowy i zmiksować tylko do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto.
Na wierzch zetrzeć czekoladę gorzką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Przepis znaleziony na stronie: malacukierenka
Ciekawe i bardzo apetyczne ciacho. Ja uwielbiam chałwę. :)
OdpowiedzUsuń