Strony

wtorek, 28 listopada 2017

Gulasz sojowy z marchewką

Gulasz sojowy to smaczne danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 min! Szybki obiad, odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem, do tego pyszna surówka lub buraczki i obiad gotowy! 


niedziela, 26 listopada 2017

Bananowiec na biszkopcie

Bananowiec to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Tym razem zrobiłam za wysoki biszkopt w stosunku do masy i galaretki, ale i tak ciasto było pyszne i już zbliża się ku końcowi :-) Przed podaniem polecam go dobrze schłodzić w lodówce. Zapraszam na przepis 😊



sobota, 25 listopada 2017

Biszkopt rzucany- idealny!

Biszkopt to podstawa do wielu ciast i tortów. Dzisiaj mam dla Was przepis na idealny biszkopt, który nie opada, jest puszysty, mięciutki  i wysoki. W dodatku, biszkopt wyrasta bez użycia proszku do pieczenia i innych ulepszaczy. Składniki biszkoptu muszą mieć temperaturę pokojową, poza tym białka muszą być idealnie ubite, a mąkę którą dodajemy na sam koniec powinniśmy delikatnie wmieszać za pomocą łyżki lub szpatułki. Tajemnica biszkoptu rzucanego jest taka, że po upieczeniu biszkopt należy rzucić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm. Dzięki temu biszkopt po wystygnięciu nam nie opadnie.




środa, 22 listopada 2017

Frytki pieczone

Pieczone frytki są niezwykle aromatyczne i smaczne! Idealne jako dodatek do dania głównego :-) 


niedziela, 19 listopada 2017

Puree ziemniaczane z brukwią

Dla odmiany, jako dodatek do dzisiejszego obiadu, zrobiłam puree ziemniaczane. Jednak nie takie zwykłe, bo z dodatkiem brukwi. Wyszło niesamowicie kremowe, lekkie, puszyste, wprost rozpływające się w ustach! Zrobienie puree nie jest trudną sztuką i myślę, że każdy sobie z nim poradzi także zapraszam na przepis 😊


czwartek, 16 listopada 2017

Harira- marokańska zupa

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną zupę! Harira to narodowa marokańska zupa, w której głównymi składnikami są soczewica i ciecierzyca. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej. Moja dzisiejsza wersja tej zupy jest bezmięsna, ale jeśli nie wyobrażacie sobie zupy bez mięsa, to polecam dodać jagnięcinę lub baraninę. Tradycyjnie zupa podawana jest z daktylami, jednak ja nie przepadam za połączeniami słodko, słonymi, więc pominęłam ten składnik. Poza tym przed podaniem należy ją skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Nazwa tej zupy pochodzi od arabskiego harr- czyli gorący. Zapraszam na przepis, który jest idealny na porę jesienno- zimową...


wtorek, 14 listopada 2017

Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami

Wszystkich miłośników soczewicy zapraszam na pierogi 😍
Uwielbiam je w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi z oliwą czosnkową... Pierożki zrobiłam w wersji wegańskiej. Zapraszam😊



niedziela, 12 listopada 2017

Kurczak pieczony w całości

Mój mięsożerca zażyczył sobie na obiad kurczaka, więc oto i on :-) Wszystkich miłośników mięcha zapraszam na przepis na kurczaka pieczonego w całości. Przy takim obiedzie nie ma dużo pracy, bo wystarczy natrzeć go porządnie przyprawami, a potem to już sam się robi 😊 Cudownej niedzieli moi drodzy💗💗



sobota, 11 listopada 2017

Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie)

Zapraszam Was kochani na ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami włoskimi i pomarańczą. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Dodatkowo odpowiednie jest dla wegan. Aby wzbogacić aromat ciasta, dodałam do niego również przyprawy korzenne, które kojarzą mi się z porą jesienno- zimową...uwielbiaaam. Ciacho jest proste do zrobienia, a poza tym szybkie i co najważniejsze- smaczne 😊



piątek, 10 listopada 2017

Łosoś pieczony w folii

W piątki, w moim domu nie jada się mięsa, więc zapraszam dzisiaj na rybkę, a konkretniej na soczystego, fit łososia. Mój mąż uwielbia pieczoną rybę i zawsze staram się dla niego, przygotować ją tak, aby był zachwycony jej smakiem. A Wy lubicie ryby? Jeśli tak to zapraszam na przepis.



czwartek, 9 listopada 2017

Surówka z brukwi

Zapraszam na smaczną surówkę z brukwi z dodatkiem jabłka i chrzanu. Bardzo zdrowy i smaczny dodatek do dania głównego. 
Brukiew to bardzo zdrowe warzywo, które zawiera cenne witaminki, a przy tym ma mało kalorii, także jedzmy na zdrówko😊


wtorek, 7 listopada 2017

Kotlety z bakłażana z serem żółtym

Szczerze mówiąc nie jestem fanką bakłażana, ale kotleciki z nim w roli głównej bardzo mi smakują. Do kotletów dodałam również ser żółty mozzarella, ale myślę że były by jeszcze bardziej smaczniejsze z parmezanem, następnym razem wypróbuję... Kotlety polecam podać z sosem pomidorowym, a do tego ziemniaczki i pyszna surówka...pyszny obiad wegetariański. 



sobota, 4 listopada 2017

Kakaowe placuszki na kefirze z jabłkiem i gruszką

Słodkie placuszki uwielbiam w każdym wydaniu...na dzisiejszy deser zrobiłam placuszki kakaowe na kefirze z dodatkiem jabłka i gruszki. Doskonałe na śniadanie lub deser. Bardzo szybkie do zrobienia! Zapraszam na przepis😊




środa, 1 listopada 2017

Placki ziemniaczane (wegańskie)

Placki ziemniaczane myślę, że każdy z nas uwielbia...Dla mnie najlepsze są podane z jogurtem naturalnym i ketchupem, ale nie którzy jadają je ze śmietaną i cukrem lub podane po węgiersku z pysznym gulaszem. Każda wersja jest smaczna, ale niestety dosyć kaloryczna...ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na taką bombę kaloryczną :-)
Dzisiaj u mnie placuszki ziemniaczane, ale w wersji wegańskiej, czyli bez jajek. Zapraszam😊