Strony

piątek, 10 listopada 2017

Łosoś pieczony w folii

W piątki, w moim domu nie jada się mięsa, więc zapraszam dzisiaj na rybkę, a konkretniej na soczystego, fit łososia. Mój mąż uwielbia pieczoną rybę i zawsze staram się dla niego, przygotować ją tak, aby był zachwycony jej smakiem. A Wy lubicie ryby? Jeśli tak to zapraszam na przepis.




Składniki:
łosoś świeży 240 g,
czosnek 1 ząbek,
natka pietruszki posiekana 1 łyżeczka,
oliwa z oliwek 1 łyżka,
sok z cytryny,
sól i pieprz,

Sposób przygotowania:
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie skrapiamy obficie sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki i wstawiamy do lodówki na 1h. Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Rybę układamy na wysmarowanej oliwą folii i dodatkowo wierzch ryby również nacieramy oliwą z oliwek. Następnie łososia przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20 min. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam z pieczonymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami. 

6 komentarzy: