Strony

środa, 1 listopada 2017

Placki ziemniaczane (wegańskie)

Placki ziemniaczane myślę, że każdy z nas uwielbia...Dla mnie najlepsze są podane z jogurtem naturalnym i ketchupem, ale nie którzy jadają je ze śmietaną i cukrem lub podane po węgiersku z pysznym gulaszem. Każda wersja jest smaczna, ale niestety dosyć kaloryczna...ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na taką bombę kaloryczną :-)
Dzisiaj u mnie placuszki ziemniaczane, ale w wersji wegańskiej, czyli bez jajek. Zapraszam😊




Składniki:
ziemniaki 1 kg,
mąka pszenna 1,5 łyżki,
mąka ziemniaczana 0,5 łyżki,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Nadmiar wody z ziemniaków odlewamy. Następnie ścieramy na najmniejszych oczkach cebulę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko mieszamy razem do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz