Strony

czwartek, 16 listopada 2017

Harira- marokańska zupa

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną zupę! Harira to narodowa marokańska zupa, w której głównymi składnikami są soczewica i ciecierzyca. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej. Moja dzisiejsza wersja tej zupy jest bezmięsna, ale jeśli nie wyobrażacie sobie zupy bez mięsa, to polecam dodać jagnięcinę lub baraninę. Tradycyjnie zupa podawana jest z daktylami, jednak ja nie przepadam za połączeniami słodko, słonymi, więc pominęłam ten składnik. Poza tym przed podaniem należy ją skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Nazwa tej zupy pochodzi od arabskiego harr- czyli gorący. Zapraszam na przepis, który jest idealny na porę jesienno- zimową...


Składniki:
soczewica czerwona 1 szklanka,
ciecierzyca sucha 1 szklanka,
cebula 1 szt,
pietruszka korzeń 1 szt,
marchew 1 szt,
pomidory z puszki 1 opakowanie,
czosnek 2 ząbki,
sos sojowy 2 łyżki,
koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
papryka ostra pół łyżeczki,
kurkuma 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki lub świeża kolendra posiekana 3 łyżki,
sok z limonki do skropienia zupy,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania: 
Ciecierzyce moczymy w wodzie przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebule drobno siekamy i lekko podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę, marchew oraz przyprawy. Wszystko podsmażamy przez 1-2 min, aby przyprawy uwolniły swój aromat, ale nie mogą się przypalić. Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Zupę podajemy skropioną sokiem z limonki. 



2 komentarze: