Pomarańczowiec z ksiązki Siostry Anastazji. Niezwykle aromatyczne ciasto, podzielne i pyszne.
Składniki na ciasto blaszka 23/33:
pomarańcze duże 3 szt,
jajka 15 szt,
cukier 1,5 szklanki,
kakao 3 łyżki,
bułka tarta 15 łyżek,
mąka pszenna 6 łyżek,
proszek do pieczenia 3 łyżeczki,
orzechy włoskie zmielone 1,5 szklanki,
krem kawowy:
jajka 3 szt,
cukier 3/4 szklanki,
masło 400 g,
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki + 3 łyżki gorącej wody,
spirytus 1 kieliszek,
Polewa:
czekolada mleczna 50 g.
czekolada gorzka 50 g,
śmietanka 30% 100 ml,
Sposób przygotowania:
Dzień przed pieczeniem, pomarańcze umyć, ugotować przez 15 minut, odcedzić, zalać zimną wodą i odstawić w zimne miejsce. Następnego dnia odcedzić, zmielić i podzielić na 3 części.
Składniki ciasta podzielić na 3 oddzielne części i upiec 3 blaty. Jajka ubić z cukrem (10minut)następnie dodać suche przesiane składniki oraz zmielone orzechy i pomarańcze. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut.
Krem kawowy: Jajka sparzyć, rozbić do metalowej miski i dodać cukier. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać mikserem nad parą wodną do momentu aż krem zrobi się gęsty i będzie miał konsystencje budyniu. Ostudzić.
Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną, kawę oraz spirytus.
Pomarańczowe blaty przełożyć kremem kawowym.
Polewa: Śmietankę podgrzać tak, aby była gorąca. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do połączenia. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie polać wierzch ciasta. Dodatkowo można ozdobić wierzch orzechami włoskimi. Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje, gdy jest wcześniej wyjęte z lodówki. Smacznego 🙂
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz