Nie ma to jak domowe ciacho drożdżowe🥰obowiązkowo z owocami i kruszonką. Tym razem u mnie śliweczki ❤️
Składniki:
mąka pszenna 500 g,
drożdże 50 g,
żółtka 2 szt,
jajko 1 szt,
masło 100 g,
cukier waniliowy 2 łyżki,
ciepłe mleko 250ml,
cukier 100 g,
Kruszonka:
masło 100 g,
mąka pszenna 150 g,
cukier 100 g,
cukier waniliowy 1 łyżka,
Dodatkowo:
śliwki 300 g,
Lukier:
cukier puder 100 g,
Sok z cytryny,
Sposób przygotowania:
Zrobić rozczyn. 125 ml mleka wymieszać z drożdżami, z 5 łyżkami mąki oraz z 2 łyżkami cukru. Odstawić aż rozczyn zacznie rosnąć. Do miski włożyć pozostałe składniki, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Następnie ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blaszkę. Możecie użyć jednej bardzo dużej blachy lub 2 blaszki o wymiarze 23/33. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami i posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min.
Lukier: Cukier puder mieszać z sokiem z cytryny. Lukier nie może być ani za bardzo lejący, ani zbyt gęsty. Gotowym lukrem polewamy ciasto i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz