Mega wilgotny, prosty do zrobienia, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę przepyszny! Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Aż mi ślinka leci jak przypominam sobie jego smak :) Koniecznie musicie go wypróbować :)
Składniki:
suchy mak 500 g,
mleko 1 litr,
masło 200 g,
jajka 8 szt,
cukier puder 400 g,
kasza manna 5 łyżek,
jabłka 600 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kandyzowana skórka pomarańczy 50 g,
rodzynki 50 g,
miód 1 łyżka,
aromat migdałowy kilka kropel,
polewa:
czekolada mleczna 100 g,
mleko 3-4 łyżki,
Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczy do posypania ciasta,
Sposób przygotowania blaszka 23/33:
Mak gotować w mleku przez 40 min, na bardzo małej mocy, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił. Następnie odsączyć na drobnym sitku, pozostawić do ostygnięcia i dwukrotnie zemleć.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem (8 min), następnie dodawać po jednym żółtku.
Do masy dodawać po łyżce zmielonego maku i kaszy manny, nie przerywając ucierania. Teraz do masy dodać obrane i starte na grubych oczkach jabłka. Następnie dodać proszek do pieczenia, miód, bakalie oraz aromat i wszystko dokładnie razem wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do masy makowej w 3 partiach i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 50-55 min. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na kawałki i dać do rondelka. Dodać mleko i postawić na palnik o małej mocy. Czekoladę cały czas mieszać aż powstanie polewa. Gotową polewą udekorować Makowca i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Przepis ze strony: https://www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz