Strony

piątek, 13 kwietnia 2018

Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową

Pyszny sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową, a to wszystko między kakaowymi biszkoptami. Bardzo pracochłonne ciasto ale myślę, że smak ciasta wynagradza nam włożoną w niego pracę. Ciasto wychodzi bardzo wysokie, ale możecie zrobić go również na jednym biszkopcie i z 1 kg sera. Przepis dostałam od siostry męża. Zapraszam do spróbowania 😃





Składniki (blaszka 36/24,5 ):
biszkopt kakaowy ( składniki na 1 szt ):
jajka 4 szt,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 2 łyżki,

masa serowa:
ser z wiaderka lub twaróg 3-krotnie mielony 1,5 kg,
cukier puder 45 dag,
budyń waniliowy 2 opakowania,
jajka 8 szt,
masło 100 g,

kulki orzechowe:
orzechy włoskie mielone 30 dag,
cukier puder 6 łyżek,
śmietana 18% 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki,

masa kokosowa:
budyń waniliowy 1 opakowanie,
mleko 500 ml,
masło 200 g,
cukier 8 łyżek,
wiórka kokosowe 5 łyżek,

polewa czekoladowa:
mleczna czekolada 1 tabliczka,
czekolada biała pół tabliczki,
mleko 6 łyżek,

Sposób przygotowania:
Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 30 min. w 170 st. C do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie usunąć z niego papier. W ten sam sposób postąpić z drugim biszkoptem. 

Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser i budynie, zmiksować do połączenia składników. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie wszystko razem mieszamy. 
Kulki orzechowe: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i toczymy kulki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy połowę masy serowej, układamy orzechowe kulki i przykrywamy je pozostałą masą serową. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.

Masa kokosowa:
300 ml mleka stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Do budyniu dodajemy wiórka kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 3 min. Budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. 
Masło ucieramy aż będzie puszyste, następnie dodajemy stopniowo ostygnięty budyń i ucieramy. 

Połową masy smarujemy jeden z biszkoptów. Następnie układamy upieczony sernik, który przykrywamy drugą połową masy i drugim biszkoptem. 

Czekoladę mleczną łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy 4 łyżki mleka i rozpuszczamy. Przez cały czas polewę należy mieszać. Następnie gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Białą czekoladę łączymy z pozostałym mlekiem, rozpuszczamy ją i dekorujemy ciasto tworząc ślaczki, które rozciągamy za pomocą wykałaczki, wtedy na cieście powstanie nam ładny wzorek.

Smacznego:) 

2 komentarze:

  1. aby nie było tak pracochłonne można przygotowania rozłożyć na dwa dni, upiec biszkopt i przygotować kulki a w następnym dniu upiec sernik i przygotować masę, złożyć ciasto,)))

    OdpowiedzUsuń