Strony

piątek, 6 czerwca 2025

Sękaczek

 Kolejne wypróbowane ciacho z książki siostry Anastazji. Tym razem połączenie orzechów i jabłek. Zdecydowanie to są moje smaki :) 



Składniki blacha 25/35:

Ciasto:

350 g mąki pszennej,

250 g margaryny,

120 g cukru kryształu,

2 łyżki śmietany,

2 jaja,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek,

2 szt. galaretki cytrynowej,

Masa orzechowa:

180 g posiekanych orzechów włoskich,

100 g cukru,

3 łyżki miodu,

3 łyżki mleka,

150 g masła,

Sposób przygotowania:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Schłodzić 1 h w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 10-15 minut, aż ciasto będzie rumiane. 

Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i smażyć pod przykryciem 10 minut. Masę zestawić z ognia, dodać suche galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Następnie masę wyłożyć na ciasto.

Masa orzechowa: Wszystkie składniki przełożyć do garnka, cały czas mieszać i lekko zagotować. Odstawić do ostygnięcia.

Złożenie ciasta: Placek kruchy-1/2 masy jabłkowej-placek kruchy-1/2 masy jabłkowej-placek kruchy-masa orzechowa

Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz