Kolejne wypróbowane ciacho z książki siostry Anastazji. Tym razem połączenie orzechów i jabłek. Zdecydowanie to są moje smaki :)
Składniki blacha 25/35:
Ciasto:
350 g mąki pszennej,
250 g margaryny,
120 g cukru kryształu,
2 łyżki śmietany,
2 jaja,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek,
2 szt. galaretki cytrynowej,
Masa orzechowa:
180 g posiekanych orzechów włoskich,
100 g cukru,
3 łyżki miodu,
3 łyżki mleka,
150 g masła,
Sposób przygotowania:
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Schłodzić 1 h w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 10-15 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i smażyć pod przykryciem 10 minut. Masę zestawić z ognia, dodać suche galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Następnie masę wyłożyć na ciasto.
Masa orzechowa: Wszystkie składniki przełożyć do garnka, cały czas mieszać i lekko zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
Złożenie ciasta: Placek kruchy-1/2 masy jabłkowej-placek kruchy-1/2 masy jabłkowej-placek kruchy-masa orzechowa
Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz