Strony

poniedziałek, 2 czerwca 2025

Ciasto Cappucino

 Pyszne, podzielne ciacho Cappucino z książki siostry Anastazjii. U mnie trochę ze zmianami, bo bezę kokosową wymieniłam na orzechową i dodatkowo ciacho nasączyłam kawą. Zapraszam:)



Składniki blaszka 25/35:

Biszkopt:

7 dużych jajek, 

1 szklanka cukru,

140 mąki pszennej, 

50 g kakao, 

Beza orzechowa:

5 białek, 

200 g cukru, 

250 g orzechów włoskich, 

1 łyżka mąki ziemniaczanej, 

1 łyżka mąki pszennej, 

Krem:

500 ml mleka, 

5 żółtek,

3/4 szklanki cukru,

2 łyżki mąki pszennej, 

1 budyń waniliowy, 

1 cukier waniliowy, 

250 g masła,

30 g cappuccino waniliowego, 

Polewa:

50 g czekolady mlecznej,

50 g czekolady gorzkiej, 

100 ml śmietanki 30 %,

Dodatkowo:

płatki migdałowe i pokrojone orzechy włoskie do ozdoby,

Do nasączenia: 

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 

Ok 3/4 szklanki gorącej wody, 

1 łyżeczka cukru, 

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Suche składniki przesiać, wymieszać i dodać do masy jajecznej. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół.

Beza orzechowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać bardzo drobno pokrojone orzechy włoskie, wymieszane z mąką pszenną oraz z mąką ziemniaczaną. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut.

Krem: 1, 5szklanki mleka przelać do garnka,dodać cukier zwykły oraz cukier waniliowy i nastawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy z żółtkami oraz z mąką pszenną. Najlepiej to zrobić za pomocą blendera, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować to lać powoli rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać na małej mocy palnika, aby budyń się nie przypalił. Gotować i mieszać ok 5 min. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała wierzchu budyniu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać proszek cappuccino i zmiksować do połączenia.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ok połowy naparu kawowego. Wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć bezę orzechową, następnie pozostały krem, a na wierzch drugi biszkopt, który również należy nasączyć. Ciasto wstawić do lodówki.

Polewa: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Następnie zestawić z ognia, dodać połamane czskolady i poczekać 2 minuty. Następnie wymieszać dokładnie polewę i poczekać aż ostygnie. Zimną polewą ozdobić wierzch ciasta i posypać prażonymi migdałami i pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz