Pyszne, podzielne ciacho Cappucino z książki siostry Anastazjii. U mnie trochę ze zmianami, bo bezę kokosową wymieniłam na orzechową i dodatkowo ciacho nasączyłam kawą. Zapraszam:)
Składniki blaszka 25/35:
Biszkopt:
7 dużych jajek,
1 szklanka cukru,
140 mąki pszennej,
50 g kakao,
Beza orzechowa:
5 białek,
200 g cukru,
250 g orzechów włoskich,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
Krem:
500 ml mleka,
5 żółtek,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
1 budyń waniliowy,
1 cukier waniliowy,
250 g masła,
30 g cappuccino waniliowego,
Polewa:
50 g czekolady mlecznej,
50 g czekolady gorzkiej,
100 ml śmietanki 30 %,
Dodatkowo:
płatki migdałowe i pokrojone orzechy włoskie do ozdoby,
Do nasączenia:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
Ok 3/4 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka cukru,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Suche składniki przesiać, wymieszać i dodać do masy jajecznej. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół.
Beza orzechowa: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać bardzo drobno pokrojone orzechy włoskie, wymieszane z mąką pszenną oraz z mąką ziemniaczaną. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut.
Krem: 1, 5szklanki mleka przelać do garnka,dodać cukier zwykły oraz cukier waniliowy i nastawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy z żółtkami oraz z mąką pszenną. Najlepiej to zrobić za pomocą blendera, aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować to lać powoli rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać na małej mocy palnika, aby budyń się nie przypalił. Gotować i mieszać ok 5 min. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała wierzchu budyniu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać proszek cappuccino i zmiksować do połączenia.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ok połowy naparu kawowego. Wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć bezę orzechową, następnie pozostały krem, a na wierzch drugi biszkopt, który również należy nasączyć. Ciasto wstawić do lodówki.
Polewa: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Następnie zestawić z ognia, dodać połamane czskolady i poczekać 2 minuty. Następnie wymieszać dokładnie polewę i poczekać aż ostygnie. Zimną polewą ozdobić wierzch ciasta i posypać prażonymi migdałami i pokrojonymi drobno orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz