Super przepis na wykorzystanie białek. Do przepisu użyłam mrożone porzeczki, ale możecie również użyć maliny lub rabarbar.
Składniki:
białka 0,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
olej 3 łyżki,
mleko 0,5 szklanki,
mąka pszenna 250 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
wiórka kokosowe 3 łyżki,
dodatkowo:
garść porzeczek (mogą być mrożone) lub 2 gałązki rabarbaru,
cukier puder do posypania babki,
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać olej oraz mleko i zmiksować na mniejszych obrotach miksera. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać wiórki kokosowe i drobno pokrojony rabarbar lub porzeczki i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 45-50 min do suchego patyczka. Upieczoną i ostygniętą babkę posypać cukrem pudrem.
Przepis znaleziony na instagramie u użytkownika ,,mambuzo''
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz