Malinowa księżniczka, inaczej zwana Balladyną :) Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem serowo śmietankowym z herbatnikami, masą kajmakową o smaku kakaowym, a to wszystko zwieńczone malinami i galaretką. Próbowałam już to ciasto w wersji z masą kajmakową o smaku toffi, ale smak kakaowy moim zdaniem jest o niebo lepszy! Koniecznie spróbujcie:)
Składniki blaszka :
biszkopt:
jajka 6 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1,5 łyżeczki,
kakao 3 łyżki,
sól szczypta,
masa serowa:
ser w wiaderku, użyłam sera Prezident 700 g,
cukier puder 0,5 szklanki,
żelatyna 4 łyżeczki,
woda 1/3 szklanki,
olejek waniliowy 1 łyżeczka,
śmietanka 36% 250 ml,
dodatkowo:
herbatniki maślane ok 400 g,
masa kajmakowa o smaku kakaowym 410 g,
maliny 400 g,
galareta malinowa 2 szt ,
woda gorąca 700 ml,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka, na koniec przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty.
Masa serowa: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Serek zmiksować z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Śmietankę ubić na sztywną pianę. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Następnie cały czas miksując, dodawać powoli żelatynę do masy serowej. Na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Pierwszą część biszkoptu włożyć do wysokiego rantu. Wyłożyć połowę masy serowej. Na masie ułożyć herbatniki. Następnie wyłożyć kajmak i przykryć ponownie herbatnikami. Następnie pozostałą część masy i na wierzch biszkopt.
Galaretkę rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Do galaretki dodać świeże lub zamrożone maliny i gdy galaretka zacznie tężeć to wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Przepis ze strony : https://ilovebake.pl/przepis/ciasto-balladyna
Trochę dużo pracy przy tym cieście, ale warto. U Ciebie warstwy są równe, bardzo ładnie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo
UsuńJakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuń25/35
Usuń