Ciężki, prawdziwy sernik z dodatkiem brzoskwiń. Placek znaleziony w książce Siostry Anastazji, ale zrobiłam drobną zmianę, bo u mnie jest na cieście kruchym a w książce jest na biszkopcie. Moim zdaniem ciasto kruche do sernika wygrywa :)
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka pszenna 30 dag,
cukier puder 10 dag,
margaryna do pieczenia 18 dag,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
żółtko 1 szt,
jajko 1 szt,
skórka starta z cytryny 2 łyżeczki,
masa serowa:
ser biały zmielony 1,5 kg,
cukier 30 dag,
jajka 12 szt,
budyń śmietankowy 1 szt,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
masło 35 dag,
cukier waniliowy 2 opakowania,
brzoskwinie 1 puszka,
Dodatkowo:
cukier puder do posypania sernika,
bułka tarta 1,5 łyżki,
Sposób przygotowania:
Masło posiekać nożem z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 200 st. C przez ok 15 min. Upieczone posypać bułką tartą.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem zwykłym oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać zmielony ser, budynie oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie i wymieszać do połączenia. Masę wylać na podpieczone ciasto. Piec w 170 st. C przez 1 godzinę. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie to posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz