Tego ciacha chyba nie muszę Wam przedstawiać ☺️ Idealne połączenie smaków. Kruchy spód, kwaskowate maliny, krem z bitej śmietanki i mascarpone, a to wszystko zakończone pyszną, chrupiącą bezą❤️Poezja☺️
Składniki blaszka 23 /33:
Kruchy spód:
żółtka 4 szt,
cukier puder 3 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Masło 130 g,
cukier waniliowy 16 g,
mąka pszenna 170 g,
Warstwa malinowa :
Galaretki malinowe 3 szt,
maliny 600 g,
woda gorąca 3,5 szklanki,
Krem:
śmietanka 36 % 500 ml,
mascarpone 250 g,
cukier puder 3 łyżki,
Beza:
Białka 4 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżeczki,
Płatki migdałowe 2 garście,
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej przygotować bezę. Blaszkę odwrócić do góry dnem, posmarować masłem lub margaryną i przykleić papier do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczyty soli. Następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać aż powstanie lśniąca piana. Ubitą pianę rozsmarować na odwróconej blaszce i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 140st.C przez ok 60 min. Aż będzie dobrze wypieczona. Bezę pozostawić w piekarniku najlepiej na całą noc.
Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieść, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Rozwałkować na papierze do pieczenia, najlepiej przykryć wierzch drugim papierem i wałkować. Wtedy ciasto nie przyklei się nam do wałka. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 60 min. Następnie nakłuć widelcem i piec w 200 st. C przez 15 min. Aż ciasto będzie rumiane. Odstawić do ostygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody, dodać maliny świeże lub mrożone i wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylać na kruchy spód zabezpieczony rantem.
Śmietankę oraz mascarpone przełożyć do miski i miksować zaczynając od niskich obrotów miksera, powoli je zwiększając. Gdy krem będzie prawie sztywny, dodać cukier puder i zmiksować do aż krem będzie całkowicie sztywny. Krem wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Na wierzch ułożyć bezę. Smacznego! ☺️
To tego ciacha skorzystałam z dwóch przepisów z sieci. Jeden ze strony www.mojewypieki.com a drugi ze strony www.kulinarneprzeboje.pl