Kolejna szarlotka do kolekcji! Sezon na jabłka w pełni, więc w moim domu szarlotki teraz królują🙂 Dzisiaj mam dla Was najprostszą wersję w pysznym kruchym cieście.
Składniki blaszka 23 /33:
Ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier 0,5 szklanki,
jajko 1 szt,
śmietana 18% 2 łyżki,
masło 250 g,
skórka otarta z połowy cytryny,
Nadzienie:
jabłka 2 kg,
cukier 0,5 szklanki,
cukier waniliowy 16 g,
cynamon 2 łyżeczki,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną z nich włożyć do zamrażarki, a drugą na 1 godzinę do lodówki. Ciasto z lodówki rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 15 min w 170st.C.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć z soku, wymieszać z cukrem i wyłożyć na ciasto. Jabłka posypać cynamonem. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec w 170 st. C przez 45 min.
Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz