Kolejne ciasto siostry Anastazji warte wypróbowania. Czekoladowe z pyszną wkładką orzechową. Idealne na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe.
Składniki blaszka 23 /33 :
Biszkopt:
jajka 7 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 140 g,
kakao 50 g,
nasączenie :
kawa 2/3 szklanki,
cukier 1,5 łyżeczki,
Beza orzechowa:
Białka 5 szt,
cukier 200 g,
orzechy włoskie posiekane 250 g,
mąka pszenna 1 łyżka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Krem:
mleko 500 ml,
cukier 200 g,
żółtka 5 szt,
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki,
cukier waniliowy 16 g,
Masło 250 g,
Polewa:
śmietanka 30% 100ml,
czekolada mleczna 50 g,
czekolada gorzka 50 g,
Dodatkowo:
płatki migdałowe 1 garść,
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st C przez 30-35 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół.
Beza orzechowa : Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać drobno pokrojone orzechy oraz mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Beze wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 30 min.
Krem: 400 ml mleka nastawić na palnik wraz z cukrem, do pozostałego mleka dodać żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, najlepiej użyć blendera, aby nie było grudek. Do gotującego mleka wlewać rozpuszczoną mieszankę i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu przez 3 min. Cały czas mieszając. Budyń przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Krem wychodzi trochę płynny, ale po schłodzeniu ciasta w lodówce masa robi się twarda, także się nie martwcie.
Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć połową kawy. Posmarować połową kremu, następnie położyć blat orzechowy, posmarować pozostałym kremem. Nałożyć kolejny blat biszkoptowy i nasączyć.
Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, wyłączyć palnik, dodać połamane w kostkę czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polewę wylać na wierzch ciasta i udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić ciasto w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz