To ciasto jest niesamowite! Wyrasta na całą blachę, nie trzeba go wyrabiać więc jest mega szybkie do zrobienia.
Drożdżowe ciacho moim zdaniem najlepiej smakuje z borówkami i oczywiście z obowiązkową kruszonką :)
Składniki(blaszka23/33):
ciasto:
kostka drożdży rozkruszonych (100 g),
cukier 1 szklanka,
olej ok 1 szklanka,
mleko letnie 1 szklanka,
jajka roztrzepane 4 szt,
mąka pszenna 4,5 szklanki,
kruszonka:
mąka pszenna 100 g,
cukier 100 g,
masło 100 g,
dodatkowo:
borówki 30 dag,
Sposób przygotowania:
Wszystkie podane składniki na ciasto wkładamy do miski według kolejności tak jak jest na liście. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy borówki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy borówki. Pieczemy w 170st.C przez ok.50 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Przepis ze strony: https://www.mojewypieki.com
Kostka drożdży .....czyli ile gramów ?
OdpowiedzUsuń100 g
UsuńA jesli suszone drodze to Ile dac ?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że do tego ciasta 21 g powinno wystarczyć lub można dać 28 g. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń